Aktivnosti saveza

Svjetski dan pčela obilježen sadnjom medonosnog bilja u Bosni i Hercegovini

Mondelēz International i Nelt Grupa realizovali zajednički projekat:  Svjetski dan pčela obilježen sadnjom medonosnog bilja u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 20. maj 2024 - Sadnja medonosnog bilja koje čine sadnice lipe, kestena, divlje trešnje, mađarskog bagrema i lavande počela je danas, na Svjetski dan pčela, na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini, u okviru akcije "Za pčele spas, dobrobit za sve nas". Ovom akcijom naša zemlja će postati bogatija za nove medonosne vrtove sa 10.000 sadnica, što će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i vitalnih pčela od kojih zavisi naša ishrana.

Projekat "Za pčele spas, dobrobit za sve nas" pokrenule su kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa u saradnji sa Savezom pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja pčelara Republike Srpske. Prve sadnice medonosnog bilja posađene su danas u parku Federalnog poljoprivrednog zavoda na Ilidži u organizaciji Saveza pčelara FBiH, dok je Savez udruženja pčelara RS centralnu manifestaciju održao u parku ispred hotela Višegrad.

U akciji započetoj u aprilu učestvovali su potrošači u Bosni i Hercegovini koji su kupovinom Milka proizvoda doprinijeli ovoj važnoj inicijativi.

Marko Prelić, menadžer prodaje u kompaniji Mondelēz International za tržište BiH, poručio je da ova akcija simbolizuje posvećenost zajednici i planeti Zemlji.

"Raduje nas što baš na današnji dan zajedno sa partnerima možemo doprinijeti stvaranju novih medonosnih vrtova širom Bosne i Hercegovine i time uticati na očuvanje biodiverziteta i zaštitu ovih važnih oprašivača. U lokalnim zajednicama u kojima poslujemo nastojimo da budemo pokretači pozitivnih promjena u onim oblastima koje su društvu najpotrebnije. Životna sredina jeste jedna od tih oblasti, a osim našeg projekta za održivi uzgoj pšenice koji realizujemo na evropskom nivou i koji je usmjeren i na očuvanje i zaštitu biodiverziteta, projekat "Za pčele spas, dobrobit za sve nas" najbolji je primjer naše posvećenosti da doprinesemo zaštiti životne sredine i na lokalu", rekao je Prelić.

Medonosni vrtovi su vitalni jer nude pčelama dom i hranu, osiguravajući time cvjetanje našeg ekosistema i obogaćujući život u našim zajednicama, poručeno je na današnjem događaju, a o temama medonosnog bilja Bosne i Hercegovine i uloga pčela u ekosistemu prethodno je organizovana i edukativna radionica za članove udruženja sa prof. dr. Nezirom Tanovićem.

"Drugom akcijom koju realizujemo, u saradnji sa našim principalom Mondelēz International na nivou Nelt Grupe, ovaj put u Bosni i Hercegovini, još jednom smo potvrdili naše strateško opredjeljenje - da smo značajan oslonac zajednici u kojoj poslujemo i pouzdan partner svojim saradnicima. Ovim inicijativama unapređujemo životnu sredinu i osnažujemo lokalne kapacitete za održiv razvoj. Ostajući dosljedni našim vrijednostima, nastavljamo da kroz svaki aspekt poslovanja demonstriramo posvećenost društvenoj odgovornosti i održivom razvoju", izjavio je Mirsad Bektašević, menadžer prodaje kompanije Nelt za tržište BiH.

Član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH i predsjednik Saveza udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić poručio je da je danas posebno važan dan za pčelare i iskazao neizmjernu zahvalnost kompanijama koje su pokrenule prvu ovakvu inicijativu u našoj zemlji.

"Kada su nam Mondelēz International i Nelt Grupa javili da planiraju ovakav projekat i saradnju sa pčelarima u oba saveza, obradovali su nas i pokazali ne samo da razmišljaju dugoročno, već i da su fokusirani na zaista važne oblasti. Zajedno radimo na nečemu što će našoj djeci ostaviti bolji svijet, pun cvijeća", istakao je Huseinagić.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg